🇺🇦 Ми працюємо: ПН-ПТ: 09:00-18:00 (Київ) Telegram Viber WhatsApp
Київ / Одеса (Україна):+38-098-887-05-49

Оплата замовлення онлайн – це невід'ємна частина інтернет-магазину. Маючи банківську картку або електронний гаманець, клієнт може здійснити покупку у будь-який зручний для нього час і сама оплата відбудеться практично миттєво. Реалізувати це можна за допомогою впровадження на сайт різних платіжних систем. Що вони роблять? Дозволяють приймати платежі з сайту на карту, телефон або електронний гаманець, при цьому ви платите комісію (у кожної системи свої умови). 

 

Яку платіжну систему ви не обрали, процес підключення буде єдиний:

  1. Реєстрація магазину на сайті платіжної системи (при необхідності укладання договору).
  2. Отримання ключів для інтеграції системи на веб-сайт.
  3. Встановлення та налаштування модуля на вашому сайті (або самостійне впровадження коду на сторінку оформлення замовлення).
  4. Налаштування відповіді від платіжної системи (необов'язковий крок).

 

Ви можете підключити кілька платіжних систем і пройти всі ці кроки з кожною з них, або укласти договір з будь-яким сервісом-агрегатором, який міститиме всі ці способи (наприклад, Wayforpay).

В Україні найбільшою популярністю користується система LiqPay, докладніше розглянемо процес її підключення.

 

  1. Реєстрація магазину

Проходимо процес реєстрації на сайті liqpay.com: у розділі “Бізнес” натискаємо кнопку “Підключити Інтернет-Еквайринг”, де за допомогою майстра заповнюємо всі необхідні поля та вибираємо, куди зараховуватимуться гроші:

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

 

  1. Отримання ключів для інтеграції

Після успішної реєстрації Майстер відкриває сторінку з потрібними нам налаштуваннями, а також пропонує завантажити плагіни під популярні CMS:

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

 

На цьому етапі замість подальших кроків ви можете згенерувати форму оплати лише натисканням кнопки і далі просто вставити отриманий код на сайт:

 

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

 

Але ми не шукаємо легких шляхів, тим більше що товарів у магазині зазвичай більше 1 і вони мають різну вартість — тому копіюємо значення public_key і private_key та переходимо до наступного кроку.

 

  1. Встановлення модуля / впровадження коду

Найвідповідальніший крок — власне інтеграція платіжної системи. Якщо ваш сайт на одному з популярних движків (Opencart, Prestashop, Bitrix, ShopScript та ін), то ви просто встановлюєте модуль і вводите там збережені раніше ключі:

Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

 

Якщо ж підходить під ваш сайт модуля немає - тоді необхідно самостійно налаштувати форму відправки згідно інструкціїЗвичайно, тут без допомоги програміста не обійтися. Ваша форма повинна мати такий самий вигляд, як у прикладі:

 Системи онлайн-оплати та їх налаштування на прикладі Liqpay

Відповідно до інструкції, HTML форму необхідно надіслати методом POST на URL https://www.liqpay.com/api/checkout з двома параметрами data і signature, де:

data - Результат функції base64_encode ($json_string)

signature — результат функції base64_encode( sha1( $private_key . $data . $private_key ) )

 

Приклади реалізації коду різними мовами також можна знайти на сторінці довідки.

В результаті на сайті з'являється заповітна кнопка покупки, яка перенаправить клієнта на сторінку LiqPay, де він зможе сплатити товар. Після оплати клієнт повертається на сторінку, вказану у параметрі result_url.

 

  1. Відповідь платіжної системи

Цей крок не є обов'язковим, але він дозволить набувати статусів платежів, що важливо. Для цього на попередньому кроці необхідно передати параметр server_url  — після зміни статусу платежу за цією адресою буде надіслано запит POST з двома параметрами data і signature . Далі необхідно розкодувати data, всередині якого буде міститися статус платежу. Приклади коду також можна переглянути в довідці. Якщо на третьому етапі ви ставили модуль, то все буде працювати автоматично.

 

Ось і всі базові кроки щодо впровадження платіжних систем на сайт. Звичайно, кожна має свої тонкощі та набір налаштувань, але принцип підключення залишається єдиним. Якщо у вас виникнуть питання чи труднощі в налаштуванні - наші фахівці завжди радо допоможуть =)

 

Автор: Tech Lead відділу WEB-розробки агентства стратегічного інтернет-маркетингу «StarMarketing» Юлія Ткачук

 

 


Про автора - Вадим Стеблінський

Українська