🇺🇦 Ми працюємо: ПН-ПТ: 09:00-18:00 (Київ) Telegram Viber WhatsApp
Київ / Одеса (Україна):+38-098-887-05-49

На перший погляд, Java і JavaScript - дві мови програмування з дуже схожими назвами, які часто плутають між собою. І вони обидві є об'єктно-орієнтованими мовами програмування. Але це тільки на перший погляд, насправді відмінностей між ними набагато більше, ніж подібності.

Чим відрізняються Java від JavaScript, що краще, у яких випадках використовувати.

Щоб почати говорити про відмінності JAVA і JavaScript, необхідно чітко визначити ці два поняття. JavaScript - це мова програмування, а під Java можна також мати на увазі і платформу для розробки. Щоб було можна порівняти ці два поняття, далі під Java будемо мати на увазі не платформу для розробки, а саме мову програмування.

Призначення JavaScript та JAVA. Що вибрати?

JAVA - Це об'єктно-орієнтована мова програмування, що спочатку розробляється для програмування побутової техніки (називався Qak). Пізніше мова програмування Java почала використовуватися для написання різних типів програмного забезпечення, аплетів, настільних та серверних програм.

JavaScript (JS) — це об'єктно-орієнтована скриптова мова програмування, початкове призначення якої було написано сценаріями для активних HTML-сторінок. Скриптова мова програмування використовується для налаштування, керування та автоматизації засобів існуючої системи або програми.

Якщо порівнювати дані мови програмування, виходячи з їх визначень, то бачимо їхню головну відмінність. Java - мова програмування для створення різних типів програм, а JavaScript - це допоміжна мова, яка використовується у вже створених програмах, а також як додаткова мова програмування.

3 фундаментальні відмінності мов програмування Java vs JavaScript:

1. JAVA – це об'єктно-орієнтована мова програмування, а JavaScript – об'єктно-орієнтована мова сценаріїв.

2. За допомогою JAVA створюються програми, які запускаються на віртуальних машинах або браузерах, а JavaScript виконується тільки в браузерах.

3. JAVA-код необхідно скомпілювати, а JavaScript-код використовується у текстовому вигляді.

Чому назва цих мов такі схожі?

Справа в тому, що спочатку JavaScript мав назву LiveScript, але після того, як мова програмування Java стала всесвітньо відома, з комерційних міркувань LiveScript була перейменована на JavaScript.

Використання JavaScript у WEB

Через свою простоту та зручність, JavaScript дуже часто використовується у світі WEB. У міру зростання складності сайтів та різних WEB-додатків, його використання починається з динамічної зміни елементів сайту, до їх генерації та розробки серверної частини (клієнт-серверна архітектура) різних типів додатків. За допомогою нього створюються різні фреймворкування і бібліотеки, що пропонують готові рішення типових завдань програмування у сфері WEB.

JavaScript найчастіше використовується для інтерактивної взаємодії користувача з інтерфейсом додатків, коли при здійсненні тих чи інших дій додаток змінює свій стиль оформлення, як би взаємодіючи з користувачем. Такі реакції на дії користувача, в межах розумних норм, здатні зробити взаємодію з додатком більш зручним та інформативним.

JavaScript відрізняється так званим "низьким порогом входження", тобто для його вивчення необхідно мати невеликий обсяг знань в області WEB, зокрема, що включає базові поняття html і css.
Зараз існує безліч безкоштовних ресурсів для вивчення JavaScript: книги, статті, форуми, відео-уроки, online-курси і т.д, які допомагають з легкістю освоїти JavaScript з початкового рівня до просунутого використання.

Автор: web-програміст агентства стратегічного інтернет-маркетингу «StarMarketing» Ярослав Кустрич.


Про автора - Вадим Стеблінський

Українська