🇺🇦 Ми працюємо: ПН-ПТ: 09:00-18:00 (Київ) Telegram Viber WhatsApp
Київ / Одеса (Україна):+38-098-887-05-49

Задавшись метою знайти щось в Інтернеті, ви насамперед знайдете слова, слова та ще раз слова. Багато слів.

Але наш мозок більше любить спостерігати дію. Не дивно, що YouTube — це пошукова система №2 і соціальна мережа №3 у всьому світі.

Переглядаючи сотні сторінок інформації, наш такий мозок, що настільки любить рухомі картинки, дуже швидко втомлюється від численних літер і цифр. При цьому навіть найодноманітніший відеоролик ми можемо доглянути до кінця, якщо це візуалізація чогось.

Для розвитку бізнесу пояснює відео на головній або посадочній сторінці вашого сайту є одним із найкращих способів налагодити спілкування з клієнтом. Як зробити це відео таким, щоб клієнти не нудьгували, переглядаючи його?

1. Хороше відео, що пояснює, використовує дію, щоб інформувати і розважати.

В онлайн дуже висока конкуренція. Всього одна ідея, перебуваючи ще в зародковому стані, вже може породити сотні наслідувачів. Що відрізняє хороше відео, що пояснює від посереднього?

Воно відповідає на три головні питання. Хто? Що? Чому? - За допомогою дії, інформації та розваги.

Ще раз придивіться до своєї посадкової сторінки. Напевно, у вас там є “вітальна” реклама. Але навряд це допоможе вам вирватися вперед в умовах жорсткої конкуренції.

Протягом менш ніж однієї хвилини, правильно зроблене відео, що пояснює, продемонструє вашим відвідувачам все, що їм потрібно знати про ваш бізнес:

  • Хто ви?
  • Що ви робите?
  • Чому варто користуватися вашими товарами чи послугами?

Погляньте на це відео, що пояснює, для сервісу Message:

Як і потрібно, відповіді на три найважливіші питання надаються з використанням дії, інформації та розваги:

  • Хто: веб-додаток для групового спілкування та управління соціальними мережами.
  • Що: просте у використанні та навігації програмне забезпечення, яке підвищує продуктивність.
  • Чому: зрозуміле, з привабливим дизайном та за дуже помірною ціною.

Хіба вам не захотілося спробувати програму Message? А ваші очі, хіба вони не простежили за всіма діями до закінчення ролика? Ось вона, вся сила гарного пояснюючого відео і любов нашого мозку до картинок, що рухаються.

2. Хороше відео, що пояснює, повинно провокувати і пробуджувати емоції.

Ще один чудовий прийом для відео, що пояснює, — створити змістовну і виразну візуальну історію з персонажами, щоб пробудити емоції у глядача.

Ось як цей прийом обіграли в відео для сервісу, що пояснює. Attentive.ly:

Це чарівне відео більше схоже на художню короткометражку, але при цьому вона все одно відповідає питанням “Хто? Що? Чому? Ролик сповнений дії, в ньому присутня інформація та розвага.

Завдяки ролику ви дізнаєтесь:

  • Хто: Attentive.ly - це сервіс з пошуку контактів та встановлення зв'язків у соціальних мережах.
  • Що він робить – допомагає вам встановити контакти з вашими клієнтами у соціальних мережах.
  • Чому вам варто спробувати цей сервіс - він допоможе вам розрекламувати ваші заходи та акції, а заразом і з'ясувати, що обговорюють у соціальних мережах ваші клієнти.

Після перегляду цієї креативно оформленої історії глядач заінтригований і хоче дізнатися більше про сервіс Attentive.ly, щоб побачити, як за його допомогою можна просувати свої рекламні кампанії та залучати додатковий трафік на свій сайт.

3. У хороших відеороликах, що пояснюють, жива дія поєднується з анімацією.

Анімація розважає і розважає. Але ви можете захотіти додати особистий контакт – людські зв'язки. Пояснювальне відео може поєднувати графіку, анімації та ілюстрації з живим актором, який додасть персоналізації вашим "хто, що і чому".

Ось як це зробили для сервісу Airbnb:

Зверніть увагу на те, як змінюється місце дії, і при цьому фокус завжди залишається на дівчині. Замість статичної зйомки постійно є рух.

Глядача полонять. У мозок відправляються сигнали, щоб ви не зводили очей з дівчини та встигали при цьому стежити за невеликою анімацією.

Несподівано ви опиняєтеся всередині різних будинків. Це особистісний чинник. Є будинок, в якому тепло та затишно. Потім вам показують вже зовсім інший будинок, який також виглядає затишним і гостинним.

Потім ця ж дівчина продовжує свою історію, розповідаючи при цьому ті самі «хто, що і чому»:

  • Хто такі Airbnb є компанія, яка допомагає вам знайти по-справжньому цікаве місце для ночівлі.
  • Що таке Airbnb - величезна різноманітність доступних варіантів житла, яке завжди легко знайти і не менш легко розмістити в списку, якщо ви щасливий власник власної нерухомості.
  • Чому вам варто скористатися послугами Airbnb - тому що більше немає компаній, які пропонують щось подібне, тут все по-іншому.

Після перегляду цього відео, що пояснює, наступного разу, коли ви збиратиметеся у відпустку, швидше за все вам захочеться розглянути можливість пошуку житла за допомогою Airbnb, або ж, навпаки, розмістити там свою квартиру, щоб вона не простоювала під час вашої відсутності.

4. Хороше відео, що пояснює, впливає на ваше рішення купити щось або скористатися запропонованою послугою або сервісом.

Три відеоролики, представлені вище, були більше про сервіси та послуги, але можливо ви займаєтеся продажем конкретних товарів.

У людей може і не бути потреби саме у вашому товарі, але після перегляду відео презентації, багато хто з них може зробити імпульсивну покупку вашого продукту, тільки тому, що просто захочуть його.

Ось як виглядає відео про навушники Urbanears Tanto Headphones:,

Людські руки представляють вам продукт у цій відео-презентації, що також створює людський зв'язок. Навушники, що постійно підтримуються на вазі, виглядає так само, як у повсякденному житті. Яскраві кольори постійно змінюються протягом відео.

  • Хто вони – компанія, яка виробляє навушники у Стокгольмі у Швеції.
  • Що вони роблять - поєднують вас з вашою музикою за допомогою різнокольорових навушників, які мають неймовірну потужність при невеликих розмірах і вазі.
  • Чому вам варто купити їх - тому що це відкриті навушники, слухаючи музику в яких ви також чутимете і те, що відбувається навколо вас.

Постійна зміна яскравих кольорів і кадрів відбувається так швидко, що вас так і підштовхують подивитись це відео ще раз.

Можливо, вам поки що не потрібні навушники. Але тепер, після того, як ви дізналися про існування цієї компанії завдяки їхній відео презентації, все це обов'язково знову спливе у вашій пам'яті, коли виникне ідея купівлі навушників собі особисто або комусь у подарунок.

5. Хороше відео, що пояснює, надає людям можливість дізнатися, що ви існуєте.

Коли хтось використовує Google або YouTube для пошуку будь-якого товару чи послуги, є можливість, що вони знайдуть ваше відео. Коли ви докладаєте зусиль для створення дійсно якісного відеоролика, ви створюєте можливість для наступних подій:

  • Лідери будь-яких команд роботи можуть поділитися вашим відео, щоб обговорити можливі вигоди, які вони зможуть отримати завдяки вашому продукту.
  • Потенційні клієнти побачать ваш продукт чи послугу у дії.
  • Так як відео може бути ефективнішим способом встановлення зв'язку з клієнтом, ви зможете збільшити кількість передплатників або покупок, іноді навіть у два чи три рази.

Візуальні медіа провокують інтерес до вас у такий спосіб, який не під силу словами, демонструючи “хто, що і чому” вашого бізнесу за допомогою дії, інформації та розваг.

Хороше відео, що пояснює, зробить будь-який товар більш незабутнім.

За матеріалами KISSmetrics


Про автора - Вадим Стеблінський

Українська