🇺🇦 Ми працюємо: ПН-ПТ: 09:00-18:00 (Київ) Telegram Viber WhatsApp
Київ / Одеса (Україна):+38-098-887-05-49

"Як я можу зареєструвати домен у зоні .UA?" - Таке питання часто доводиться чути від наших клієнтів. Відразу зазначу, що процедура реєстрації домену в українській зоні є досить непростою. Давайте докладно розберемося.

 

Для початку, у вас має бути зареєстрована торгова марка (ТМ), і називатися вона повинна так, як ви плануєте назвати ваше доменне ім'я. Пройти реєстрацію ТМ у нас в Україні можна двома шляхами:

  • пройти весь виснажливий тернистий шлях самостійно,
  • звернутися за допомогою до патентного повіреного адвоката.

 

Процедура та кроки реєстрації торгової марки у різних містах України

Реєстрація торгової марки

 

Перший шлях зазвичай вибирають найвідчайдушніші власники бізнесу, які не бажають (або не можуть) витрачати свій обмежений бюджет на фахівця. Тому давайте розглянемо другий випадок. Розглянемо саму процедуру, а ціни на ці послуги необхідно дізнаватися вже в самих конторах. Вони можуть значно змінюватись.
 

Отже, для початку вам (вашим спеціалістам) необхідно виконати перевірку на наявність схожих зареєстрованих торгових марок або поданих заявок на їхню реєстрацію. У нашій країні існує 45 різних класів ТМ, які відносять компанії до тих чи інших видів діяльності. Для реєстрації потрібно вибрати один або кілька таких класів. Варто також зазначити, що законодавство наше не забороняє зареєструвати однакові назви торгових марок у різних класах. А ось домен зможе придбати лише одна з них.

Провести пошук на тотожність і подібність до зареєстрованих торгових марок ви можете через посередника. Цей вид пошуку проводиться за всіма класами, що не впливає на вартість послуги. За часом може здійснюватись протягом двох днів (за вартістю до 400 грн.). Також ви можете вивчити варіанти та самостійно за допомогою спеціальних безкоштовних сервісів лише у кілька кліків. Одним із таких сервісів є Profit Mark.

Також вам з великою ймовірністю відмовить у реєстрації, якщо ви захочете отримати ТМ із занадто загальною назвою. Наприклад, навряд чи вийде зареєструватися з назвою "Пилосос". Щоб мати змогу отримати доменне ім'я “pyilesos.ua”, вам доведеться трохи схитрувати та розбавити назву вашої ТМ додатковими символами (будь-які доступні символи, за винятком букв та цифр), які при покупці доменного імені будуть видалені. Приклади: "Пилові & Сос" і т.д. Також, якщо ви реєструєте ваше ім'я на кирилиці, то не забувайте вивчити правила транслітерації, щоб у результаті отримати саме те доменне ім'я, яке й очікуєте.
 

Оскільки вся процедура займає чимало часу, варто взяти до уваги не лише зареєстровані ТМ, а й подані заявки. Тут, як кажуть, “хто раніше встав, того й тапки” — якщо хтось подав заявку раніше, то вашу вже не розглядатимуть. Пошук проводить «Український інститут інтелектуальної власності» у Києві. В обласних центрах цей вид послуги зазвичай надають місцеві торгові палати. За часом процедура займає до 10 днів, вартість першого класу — 600 грн, а кожен додатковий обійдеться вам в 120 грн.

Потім, вам доведеться трохи зачекати… Є три варіанти реєстрації ТМ за терміном виконання:

  • швидка (порядку 2.5 - 4 місяців)
  • помірна (близько 8 місяців)
  • звичайна (порядку 1.5 року)

За вартістю, звичайно, вони також відрізняються. Якщо за “звичайну” реєстрацію вам доведеться викласти від 2000 грн (за один клас, тому кожен додатковий клас обійдеться вам додатково у суму близько 1000 грн), то швидка вже коштуватиме в межах 7500 грн. Всі ці ціни, звичайно ж, можуть змінюватися в умовах нашого нестабільного курсу.

 

Як придбати домен ua для свого сайту

 

Реєстрація доменного імені

 

Нарешті, ви пройшли весь тернистий шлях, свідоцтво про реєстрацію ТМ, здавалося б, вже у вас на руках, і ніщо не завадить вам зареєструвати бажане доменне ім'я. Але, на жаль, є ще кілька нюансів, які можуть нам перешкодити:

  1. Ви все одно можете отримати відмову в тому випадку, якщо вже є інші схожі торгові марки або ваша назва все ж таки занадто загальна. Саме тому й рекомендується звертатися до кваліфікованих спеціалістів.
  2. Якщо ви оберете тривалий термін реєстрації ТМ, то вас можуть випередити та отримати "ваше" ім'я раніше.

Вартість такого домену складає близько 1100 грн/рік.

 

Автор: керівник відділу WEB-розробки агентства стратегічного інтернет-маркетингу «StarMarketing» Олександр Матол.


Про автора - Вадим Стеблінський

Українська